lørdag 31. januar 2009

Fri helsehjelp

Dette er nokkelordet for at helsesystemet her skal fungere. MSF arbeider aktivt for denne modellen, og i forrige uke hadde de et mote med lokale myndigheter for a understreke hvor viktig dette er for at alle skal kunne fa helsehjelp. Mine sectiopasienter fra landsbygda vil ikke ha rad til a betale for et keisersnitt neste gang og mange av dem vil do ved neste fodsel.
For noen fa ar siden tok MSF betaling (500 Leones = 50 ore) fra alle pasienter. For fire ar siden tok de vekk dette belopet, og tilgangen av pasienter okte med 40 %. Det var de fattige som kom. Fri helsehjelp for barn og gravide ma bli en selvfolge i hele verden.

Gresshopper

Gresshopper har odelagt store deler av avlingene i nabolandene Liberia og Guinea for 2 uker siden. Men de har ikke kommet til Sierra Leone. Likevel er det opplysninger om at befolkningen har brukt opp store deler av arets avling veldig tidlig. Sykehuset venter stor pagang av underernarte barn mot slutten av torketida i mars april.

Historien

15 stammer fra ulike deler av afrika slo seg ned i Sierra Leone for 1200 tallet. De storste stammene kalles temnefolket og mendefolket. Mendestammen domminerer her i Bo og mende er det dominerende spraket.
Portugiserne kom pa slutten av 1400 tallet. De kalte landet for lovefjellet (sierra leone) fordi profilen pa fjellene rundt Freetown minner om en love.
15 og 1600 tallet drev europerne handel med tekstiler, metaller og elfenben.
1652 ble de forste slavene hentet til Amerika
17 til 1800 tallet blomstret slavehandelen i all sin grusomhet.
I 1787 kommer 400 slaver some r blitt frigjort fra USA til Sierra Leone. De slar seg ned langs kysten og bigger byen Freetown som na er hovedstaden. De snakker et frovridd engelsk som de kaller krio. Dette er stadig hovedspraket I landet.
How de body er standard hilsenen. (svarer til how are you)
1792 blir Freetown en av de forste engelske kolonier.
I 1898 innforer britene en htteskatt som alle ma betale for a vare sa heldige at de har britisk adminstrasjon . Dette forer til oppror.
Fra 1951 begynner gradvis maktoverforing til locale myndigheter og 27 april 1961 blir landet selvstendig med demokratisk styre.
Deretter vekslende militarkupp og sivile styrer.
I mars 1991 danner en liten bande en organsisasjon som kaller seg revolusjonar fellesfront (RFU). Dette blir starten til en 10 ar lang fryktelig borgerkrig der regjeringen og RFU kjemper. Krigen er utrolig blodig for sivilbefolkningen. Den er gripende skildret av en tidligere barnesoldat som heter Ishmael beah I boka en bedre dag I morgen.
17 Januar 2002 er krigen offisielt over. Siden hard et vart fredelig I landet med demokratisk styresett.
Krigen var politisk og ikke knyttet til ulike stammer. Derfor har jeg ikke inntrykk av at hatet bestar slik som I Rwanda. Det virker ret tog slett fredelig na. Avvapningen av befolkningen var svart vellykket, og folk har na ikke vapen.
Myndigheten ga motorsykler til de tidligere barnesoldatene for at de skulle ha noe a gjore etter krigen. Disse motorsyklene er na taxisystemet og det kryr av dem. Jeg lurte pa hvordan sa mange kunne ha rad til motorsykler, men de arbeider som offentlig ansatte. Dette var trolig et veldig bra tiltak.

tirsdag 27. januar 2009

Denne doningen komme ned bakken i forste gir uten bremser.


Trygg trafikk


trafikken

Jeg har tidligere skrevet om farlige ting her. Men for oss utlendinger er det trafikken som er farligst. Bilene er i en elendig forfatning og folk kjorer med hodet under armen. UP kunne hatt veldig interessante dager her.

pakking


pakking

Marta kommer snart og vil ha med seg en hel mengde huer. Det blir flott. Na er det kaldt her om natta og ungene fryser virkelig om natta. Modrene har ikke med klar til dem. Vi trenger noen sparkebukser ogsa til a ha i reserve. Det kan bli vanskelig for Marta a fa alt med seg, men hun mener selv at hun er verdensmester i a pakke. De er likevel bedre her, hun har mye a lare. Se bilde.

mandag 26. januar 2009

kokosnott

Natt til sondag hadde jeg en syk kvinne. Hun hadde to levende barn og fodte heime for 8 dager siden i en svart perifer landsby. Hun var syk etter fodselen. Etter flere dager ble hun fraktet til lokalt sykehus, ingen doktor der for tida. Sa til sykehuset i Kenema ( sentrum i nabodistriktet). Der ville de ikke operere, men ga henne en blodtransfusjon. Sa ble hun sendt til oss. Hun var i svart darlig forfatning da hun kom fram ved midnatt. Febril, peritonitisk og i presjokk. Ultralyd viste store mengder blod i magen. Jeg fant abdomen full av blod og puss, omentet infisert og 5 cm tykt og delvis nekrotisk. Sprukket livmor og hele livmora mer og mindre nekrotisk. Etter en god del strev fikk jeg livmora ut. Folte nesten det samme som dr Larch beskriver i romanen Siderhusreglene: vevet var som a sy i en cammabert ost. I dag var hun stadig febril, men ellers ok. Plutselig reiste hun seg fra senga, lette i sakene sine og fant fram ei kokosnott som hun ga meg. Den presangen ble jeg virkelig glad for.

lørdag 24. januar 2009


Bakeriet


Bakeren

Vi kjoper brod til frokost hver dag. Jeg fikk besoke bakeriet en dag. Det er ikke ganske den standarden vi er vant med. Tror Ingvar kan bekrefte det nar han ser bildene. Men broda er gode. Bakeren har lovet at Marta skal fa vare med og bake en dag. Prover a laste opp bilder.

Losning

I gar kom det inn en kvinne med losning. Hb 4.3. Blodbanken var igjen tom. Sostera nektet a gi blod. Noen ganger har de en forestilling om at de selv blir syke hvis de gir blod, og da er det umulig a overbevise dem. Ingen lystelig situasjon a starte en fodsel med losning pa. Fosteret var dodt, sa vi hadde tida. Hun blodde ganske mye, men etter en time stod uterus og hun var stadig stabil. Jeg var veldig glad. Fin form i dag, og na var mannen kommet for a gi henne blod.

sykehuset har eget isolat for Lassa fever


Tropesykdommer

Malaria er den vanligste infeksjonssykdommen her. Den er farlig for barna og den er ogsa farlig for gravide kvinner. De voksne er vant med a ha malaria. Nesten alle har flere utbrudd hvert ar. De virker lite bekymret, og de fleste bruker ikke myggnett. De kjenner symptomene godt, og her i Bo er det lett a bli testet og fa behandling. Det er vanskeligere pa landsbygda.
HIV/AIDS. De gravide blir ikke testet rutinemessig, sa jeg vet ikke hvor vanlig det er. Men alle blodgivere blir testet, og laboratoriet opplyser at ca 5-7% har positiv HIV test. Det statlige sykehuset i Bo har ansvar for oppfølging og behandling. Frykten for HIV er ikke sa sterkt i befolkningen, trolig fordi det ikke er blitt sa vanlig som i øst og sør-Afrika.
Tuberkulose forkommer ofte hos barn, og disse barna er ofte HIV positive. Tuberkulosebakterien er blitt multeresistent, og nærmest umulig a behandle. Dette kan bli et stort problem i framtida.
Som jeg tidligere har skrevet har det vært et utbrudd av gul feber i Bo. Leger uten grenser har nå i Januar gjennomført en stor vaksinasjonskampanje. Vaksinasjonen ble begrenset til Bo, nabodistriktene ble ikke tatt med. Målsetningen var å vaksinere 200 000 personer, og de klarte vaksinere 85% i løpet av 5 dager. Forhåpentligvis vil dette stoppe utbruddet. Jeg har behandlet en gravid med sannsynlig gul feber. Hun kom inn i uke 32 med hb 3.5, feber og icterus (gulsott). Blodutstryket viste klumping av blodlegemene, og hun hadde hemolyse. Hun var veldig vanskelig å behandle, fordi blodet ble nedbrutt i løpet av 1 til 2 døgn. Etter 4 enheter blod var hb stadig 4,1. Etter at feberen ga seg ble hun bedre og vi har na fatt blodprosenten opp til 6,3. Håper dette holder til fødselen.
Den sykdommen som skaper mest angst er Lassa feber. Det er en virusinfeksjon som forekommer i den østlige delen av Sierra Leone, og vi får en del pasienter fra dette området. Den gir blødningstendens og har høy dødelighet. Sykdommen er veldig farlig, men ikke så smittsom og farlig som ebola i Kongo. Var anestesisykepleier Suma ble smittet i fjor, men klarte seg. Han har fortalt meg om opplevelsen, og smitte av dette viruset frister ikke. Sykdommen smitter via en spesiell type rotter som finnes i østlige Sierra Leone, og avføring fra disse rottene på salater og grønnsaker kan overføre smitte. Den smitter ogsa via kroppsvæsker, men er ikke luftbåren.
Sykehuset vårt har en egen isolasjonsavdeling for Lassa Fever.
I tillegg til dette forekommer nesten alle mulige tropesykdommer, og hvis jeg noen gang skal reise hit igjen vil jeg skaffe meg mer kunnskap om tropesykdommene på forhånd. Jeg trodde jeg bare skulle stelle med fødsler, men selvfølgelig har de gravide alle mulige typer av infeksjonssykdommer.

torsdag 15. januar 2009

cottontree


Luer

Vi er snart tomme for luer. Veldig glad for alle som har strikket. Det trengs. Ungene er flott med norske strikkeluer, og de trenger dem
Marta reiser hit 10 februar. Luer kan leveres til henne. Tlf 93402370. Takk til alle. Blir flott a fa dem ned hit.

Metotrexat

Verden er urettferdig. I dag hadde jeg ei kvinne som hadde blaremola i sitt forste svangerskap. 6 mnd seinere ble hun operert av Jimissa, og da hadde hun blaremola i ligamentum latum (utenfor livmora). Na er det gatt 8 mnd, men stadig er HCG positiv. Hun var i fin form, og klinisk var der ikke noe a se. Men det er dig aktivitet i hennes mola. Behanlingen er selvsagt metotrexat. Men dette landet har bestemt at de ikke har rad til a ta inn noen form for cytostatica. Det foles rett og slett urettferdig. Metotrexat er et gammelt og billig cytostatica. Tenk hva vi bruker av cytostatica heime. Og sa finnes ikke engang metotrexat i dette landet. Ikke noen kjekk informasjon a gi henne. Hun kommer ikke til a bli frisk. Tenk at det ikke finnes noen form for cytostatica tilgjengelig i hele landet.

Green snake. Kan dere se den


Slanger

Jeg har bare sett en slange her enna. Det var ved stranda. En green snake. Men de finnes rundt oss. En morgen fant de et tomt slangeskinn pa nesten en meter utenfor Moon House (nabohuset). Det var fra en slange som hadde skiftet ham i lopet av natta. De har ogsa hatt en slange inne i kontoret og vaktene fanget en like utenfor huset vart en natt. Men jeg har ikke fatt se dem. Like greit for de fleste er giftige og vi har ikke antiserum. Slangene er stort sett ikke ute om dagen, og om natta ma vi bruke lykt for a se hvor vi tror. Dette er ikke var storste trussel.

hammartan

Klimaet her er flott for tida. Vi har en kald vind fra nord, direkte fra Sahara. Men utrolig nok er den behagelig. De kaller den Hammartan og klager veldig over hvor kaldt det er. De gar med huer og tjukke gensere. For meg er det flott. 25 grader om dagen , under 20 om kveld, natt og morgen. Flott sommer. Men det er snart slutt pa herligheten. Fra starten av februar blir det bare varmere og varmere og varmere. Kan ikke si at jeg gleder meg.

a skyte i blinde med kanoner

Heldigvis er det ingen som gjor dette bokstavlig na. Men antibiotikabruken pa avdelingen er pa denne maten. Vi har ingen mulighet for a undersoke type bakterier. Alle far sepsis behandling. Jeg er nodt til a folge MSF rutiner, men jeg gremmes. Ampicillin og gentamycin iv i 5 dager etter keisersnitt og sa 5 dager tabletter. Ikke akkurat min smak. De sier at de fikk masse infeksjoner den gangen de forsokte a redusere. Jeg prover a forklare at de sager av den greina de sitter pa. Men dette er et problem. Vi har masse septiske barn som dor og vi har masse sar infeksjoner hos modrene. Trolig er det mange resistente bakterier allerede. Men som sagt sa vet vi ikke hva vi behandler.

søndag 11. januar 2009

lørdag 10. januar 2009

Aleine i verden

Mens jeg levde glade dager pa stranda tok Jimissa i mot 4 kvinner med hb under 3. Jeg har snakket med var tyske laborant Ute, og hun sjekker malingene hver uke mot standardiserte moduler. Hun lover at det er riktig.
En av disse kvinnene hadde en hock worm. Denne tar opp mye jern selv og i tillegg gir den blodninger fra tarm. Kvinnen var gravid i midten av svangerskapet. Hun fikk 2 enheter kriseblod. Da vi etterpa skulle be henne om a erstatte blodet begynte hun a grate og sa det var umulig. Hun hadde ingen familie. Hun selv var blitt funnet som spebarn i en blodpol, ammende pa en dod mor. Mora og hele familien var blitt drept i krigshandlinger, men hun selv ble reddet. Na var hun aleine i verden. Barnefar var der ikke. Vi fikk henne opp til hb 5.3 og fikk behandlet hennes mageorm. Haper det holder for resten av svangerskapet.
Familiene er veldig viktige her. De er knutepunktet i livet for de fleste. Men krigen har vart grusom. Mange familier er utryddet. Jeg leser ei spennende bok: en bedre dag i morgen av Ishmael Beah. Den handler om livet til en barnesoldat fra Bo. Kan anbefales. Boka til Tom Kristiansen : en vakker dag handler ogsa om Afrikas historie de siste arene. Historien er mer grusom enn vi kan forestille oss.

Anne Lise

Sa spennende at du skal til Haydon. Vil du sende meg bloggen din. Gleder meg til a hore hvordan det er der.

stranda



torsdag 8. januar 2009

Rodt har

Jeg tror det var Asgeir som fortalt fra ei fodestue i Norge. Ei jordmor trakk ut rode flotte kroller fra haret pa et barn som ble fodt. Sa sa hun opp pa mora og sa rode flotte kroller og utbrot: Her er det jammen lett a se hvem som er mora.
Men nar noe slikt skjer i Afrika begynner vi a lure.
Jeg skulle forlose med tang. Hadde akkurat begynt a trekke da jordmora ropte ut: Hva er dette?
Sa trakk hun fra flotte rode kroller. Jeg sa forfjamset opp pa mora. Hun var svart som natta bade i ansiktet og pa hodet (som de fleste her).
Noen minutter seinere forloste jeg ei fin jente, hvit som en normann og med knall rodt har.
Albino
Mor og bestemor svart lykkelige. Men desverre er ikke dette bare lykkeland her i Afrika. Albino under Afrikas intense sol er vanskelig. Dessuten er det sosial vanskelig. De er annerledes og blir ikke lett akseptert i miljoet.
Men det er hun heldigvis lykkelig uvitende om enna.

tirsdag 6. januar 2009

Frihelg

Har hatt ei flott frihelg pa stranda i Freetown med jungeltur, apekatter, slanger og sommerfugler. (og mange myggstikk).
Det var en fantastisk plass. Bilder vil fortelle mer enn ord. Forsoker a laste opp bilder fra helga.

mandag 5. januar 2009

Velkommen til Merete

Jeg vil onske deg hjertelig velkommen til Bo. Det er et spennende liv med mange utfordringer. Haper du vil trives godt.
Det er kjekt a fa norske aviser. Noen er veldig glad i sjokolade. Jeg serverte roykelaks til nyttar. Det var svart populart. En appelsinpresse onsker vi oss. (vanlig manuell og enkel). Far ikke tak i det her.
Ha en trygg reise. (man sier ikke god tur her, men have a safe journey).

Velkommen
Hilsen Torbjorn

fredag 2. januar 2009

Godt nyttar

Nyttar er passert. Hadde fri og det var en fin kveld. Ingen raketter, men manen og Venus stod side om side pa en flott nattehimmel. Reiser til Freetown i helga. Blir herlig a komme vekk noen dager. Godt nyttar til alle som leser bloggen. Hilsen Torbjorn

Smarte trix

Mange av problemene pa fodeavdelingen er knyttet til blodninger. Har lart noen lure trix som jeg for bare hadde hort om ikke tenkt jeg ville bruke i praksis.

Malaria og rumpert XU (sprukket graviditet utenfor livmora) er ingen god kombinasjon. Jeg fikk inn en kvinne i sjokk, hb 4.3. Malariatest positiv. Alle symptomer pa XU. Lett a bekrefte med ultralyd. Bare mulig a skaffe 1 enhet blod fra kriselageret i blodbanken. Ingen drommesituasjon for laparotomi. Men selvsagt helt nodvendig.
Hadde lart trixet om a forst tappe blodet fra abdomen. Nal i magen, tappet 1 liter blod. Ga det deretter dirkete tilbake til pasienten. Veldig god hjelp. Hennes generelle tilstand kom seg. Greit a finne en ruptert XU medialt i h tube.
Blodoverforing pa denne maten er ganske lurt. Blodlegemene er skadet, sa hb stiger veldig kortvarig. Men det virker som fersktappet plasma og koagulasjonsfaktorene kommer tilbake.

Neste kvinne hadde fodt heime og kom fra langtvekkistan med svar blodning. Hb 3.9. Blodet nesten som vann, ingen evne til a koagulere lenger. Var sikker pa at jeg kom til a miste henne.
Tomte straks livmora manuelt (ikke tid til bedovelse). Masse blod og rester. Bimanuell kompresjon i 2 timer. 1 enhet kriseblod. Stadig sivblodning, ingen koagulasjon.
Testet mannen, blodtype 0+. Flaks. Direkte overforing av blod fra mann til kone. Ferskt (og endatil varmt) blod fullt av trombocytter og koagulasjonsfaktorer. Blodningen stoppet i lopet av 10 minutter. Dama utskrevet i fin form to dager seinere. Fersktappet blod er fantastisk.

Nyttarsaften var litt frustrerende. Tom for blanke vasker (ikke spesielt gunstig nar vi tross alt har mange nyopperert pasienter). Det er ingen som oppdager dette for de tar den siste posen.

Fikk forst inn en spe og liten forstegangsfodende som hadde vart i fodsel 3 dogn. Pitocin i lokale klinikk i to dager for de ga opp. Utslettet mormunn. Vakum helt umulig. Tanga igjen redningen. Fint barn. Tanga til vask og sterilisering.
Men bare 30 minutter senere kom det inn ei annen kvinne med navlesnorprolaps. Utslettet mormunn, hodet pa bekkenbunn. Syntes jeg kjente svak og langsom pulsasjon i navlesnora. Litt usikker pa om dette var virkelig. Overtykk nyttet ikke. Provde vakum, men navlesnora ble suget inn. Matte vente 10 minutter pa tanga. Veldig lange minutter. Endelig var det lett a forlose, men forseint. Dette hadde trolig ikke gatt uansett, men det er frustrerende a mangle utstyr. This is Africa.
Hjertekjarende grat i 30 minutter. Sa reiste kvinnen seg fra fodesenga og gikk ut med blikket framover. This is also Africa.