søndag 22. mars 2009

farer

Litt mer om de farlige ting her. Slangen som jeg har pa bildet er farligere enn jeg var klar over. Jeg snakket med Emanuel (vakten) som hadde drept den. De hadde vart 4 mann og strevd i over en halv time for de klarte ta knekken pa den. Den hadde reist seg opp i angrepsstilling, og den kan spytte gift over 3 meter. Den soker etter oynene, og hvis man far gifta i oynene blir man blind. Sa de matte skaffe lange trepinner til a sla med og forsoke a kaste steiner pa den. Hele tida matte de holde avstand pa minst 3 meter. Glad jeg ikke har truffet pa en slik personlig. Dette er den farligste slangen de har her.

Lassa feber.
Vi fikk en pasient med Lassa feber i avdelingen. Hun var gravid i uke 24, tvillinger og kom inn i en veldig darlig forfatning. Trodde forst hun var forgiftet med urter for a ta abort. Hun hadde de karakteristiske urterestene i munnen. Men her var det noe mer, hun kastet opp blod like etter at hun kom inn. Det er typisk for Lassa Feber, men desverre i et seint stadium. Nar man er kommet til blodningsstadiet er det desverre game over.
Blodprove bekreftet diagnosen.
Smitte fra menneske til menneske er veldig sjeldent. Den smitter via rottepiss som kommer pa grunnsaker som folk spiser. Sykdommen finnes nesten bare i det ostlige Sierra Leone fordi viruset bare har en spesiell rotteart som vert. Men personalet pa avdelingen frykter sykdommen. Den er skremmende, mest fordi den er ukjent. Jeg fattet mistanke tidlig slik at hele personalet har tatt alle forhandsregler. Den kan ikke smitte gjennom luft eller gjennom hel hud, bare via kroppsvasker.

Konflikt
Likvel er det konflikter som er den storste trusselen for et land som Sierra Leone. Den ti ar lange borgerkrigen har satt landet utrolig langt tilbake sammenlignet med nabolandene som ikke har hatt krig. Det har vart helt fredelig her siden 2001. Men siste uke var der tillop til politisk uro mellom de to ledende partiene. Presidenten er syk og har vart i India for medisinsk behandling. I slike situasjoner oppstar lett uro. De har brent opp kontoret med dokumenter til det ene partiet, og politiet har skutt varselskudd. Flyplassen var stengt, og folk var bekymret. Men det hele ser ut til a roe seg. Presidenten er tilbake og det er ro i Freetown.
Jeg haper at dette landet klarer holde fred. Det er det aller viktigste for at dette landet skal klare utvikle seg.

1 kommentar:

Astrid sa...

Hei! Nå gleder vi oss til du kommer hjem, helst uten Lassafeber og uten svart-kobra-gift i øynene.
Vi skal sørge for bananer hver fredagslunsj for å holde borte-lengselen vekke. Birgit er kommet fra Kamerun, fra Arne sitt gamle sted, og han hadde mye å fortelle.
See you soon, Astrid