lørdag 10. januar 2009

Aleine i verden

Mens jeg levde glade dager pa stranda tok Jimissa i mot 4 kvinner med hb under 3. Jeg har snakket med var tyske laborant Ute, og hun sjekker malingene hver uke mot standardiserte moduler. Hun lover at det er riktig.
En av disse kvinnene hadde en hock worm. Denne tar opp mye jern selv og i tillegg gir den blodninger fra tarm. Kvinnen var gravid i midten av svangerskapet. Hun fikk 2 enheter kriseblod. Da vi etterpa skulle be henne om a erstatte blodet begynte hun a grate og sa det var umulig. Hun hadde ingen familie. Hun selv var blitt funnet som spebarn i en blodpol, ammende pa en dod mor. Mora og hele familien var blitt drept i krigshandlinger, men hun selv ble reddet. Na var hun aleine i verden. Barnefar var der ikke. Vi fikk henne opp til hb 5.3 og fikk behandlet hennes mageorm. Haper det holder for resten av svangerskapet.
Familiene er veldig viktige her. De er knutepunktet i livet for de fleste. Men krigen har vart grusom. Mange familier er utryddet. Jeg leser ei spennende bok: en bedre dag i morgen av Ishmael Beah. Den handler om livet til en barnesoldat fra Bo. Kan anbefales. Boka til Tom Kristiansen : en vakker dag handler ogsa om Afrikas historie de siste arene. Historien er mer grusom enn vi kan forestille oss.

Ingen kommentarer: