lørdag 31. januar 2009

Historien

15 stammer fra ulike deler av afrika slo seg ned i Sierra Leone for 1200 tallet. De storste stammene kalles temnefolket og mendefolket. Mendestammen domminerer her i Bo og mende er det dominerende spraket.
Portugiserne kom pa slutten av 1400 tallet. De kalte landet for lovefjellet (sierra leone) fordi profilen pa fjellene rundt Freetown minner om en love.
15 og 1600 tallet drev europerne handel med tekstiler, metaller og elfenben.
1652 ble de forste slavene hentet til Amerika
17 til 1800 tallet blomstret slavehandelen i all sin grusomhet.
I 1787 kommer 400 slaver some r blitt frigjort fra USA til Sierra Leone. De slar seg ned langs kysten og bigger byen Freetown som na er hovedstaden. De snakker et frovridd engelsk som de kaller krio. Dette er stadig hovedspraket I landet.
How de body er standard hilsenen. (svarer til how are you)
1792 blir Freetown en av de forste engelske kolonier.
I 1898 innforer britene en htteskatt som alle ma betale for a vare sa heldige at de har britisk adminstrasjon . Dette forer til oppror.
Fra 1951 begynner gradvis maktoverforing til locale myndigheter og 27 april 1961 blir landet selvstendig med demokratisk styre.
Deretter vekslende militarkupp og sivile styrer.
I mars 1991 danner en liten bande en organsisasjon som kaller seg revolusjonar fellesfront (RFU). Dette blir starten til en 10 ar lang fryktelig borgerkrig der regjeringen og RFU kjemper. Krigen er utrolig blodig for sivilbefolkningen. Den er gripende skildret av en tidligere barnesoldat som heter Ishmael beah I boka en bedre dag I morgen.
17 Januar 2002 er krigen offisielt over. Siden hard et vart fredelig I landet med demokratisk styresett.
Krigen var politisk og ikke knyttet til ulike stammer. Derfor har jeg ikke inntrykk av at hatet bestar slik som I Rwanda. Det virker ret tog slett fredelig na. Avvapningen av befolkningen var svart vellykket, og folk har na ikke vapen.
Myndigheten ga motorsykler til de tidligere barnesoldatene for at de skulle ha noe a gjore etter krigen. Disse motorsyklene er na taxisystemet og det kryr av dem. Jeg lurte pa hvordan sa mange kunne ha rad til motorsykler, men de arbeider som offentlig ansatte. Dette var trolig et veldig bra tiltak.

Ingen kommentarer: