søndag 28. desember 2008

Eklampsi

Eklampsi (svangerskapskramper) er en folkesykdom her. John Irving har beskrevet denne tilstanden i sin roman Siderhusreglene. Dr Larch tar i mot kvinner med eklamspi, teller pa antall krampeanfall og gir dem magnesium. Dette er en beskrivelse fra 1930 tallet i USA.
I USA (tror det er Chicago) laget de en stor tavle over uloste medisinske mysterier pa 50 tallet. Preeklamsi/eklampsi var en av gatene, og denne sykdommen star enna pa denne tavla som en ulost gate.
Jeg foler nesten at jeg er tilbake i dr Larch sin hverdag. Bare siden julaften har jeg hatt 4 kvinner (eller egentlig jentunger - 15 til 18 ar gamle) med eklampsi. Fryktelig syke. De kommer inn med kramper, mer eller mindre bevistlose, urolige, hoyt BT, manglende urinproduksjon og svare odemer. Vi behandler med magnesium (slik som dr Larch og slik som vi ogsa gjor pa SUS). Her gjor vi alt vi kan for a unnga a gjore keisersnitt. Det gar greit a indusere fodselen selv om de har magnesium.
Vi har ikke noen intensivavdeling akkurat til a ta hand om disse kvinnene. De ligger pa et lite eklampsi rom med 3 senger. Vi kontrollerer BT, urin, hb og allmenntilstand og reflekser. Det foles ikke akkurat trygt og det er heller ikke det. Men eklampsi er en farlig sykdom ogsa heime.
Sykdommen er knyttet til morkaka, men ingen vet hva som egentlig gjor at mor blir syk. Hu far hoyt BT, protein i urinen, odemer. Hele karsystemet lekker som en sil slik at de far masse vaske ut i vevet og likevel for lite vaske i blodomlopet. Det er vanskelig balanse a behandle. Sa under slike forhold gar ikke dette alltid godt.
En av kvinnene fra jula var veldig syk da hun kom til avdelingen, jeg tok vannet og hun fodte greit tvillinger. Hun var rimelig stabil da jeg gikk heim julaften, men 1 juledag fikk jeg vite at hun dode den natta. Slikt gjor inntrykk og gir folelse av hjelpeloshet. Men slikt skjer her. Det er likevel fryktelig trist.
De andre har klart seg.
Jeg lurer pa hvorfor eklamspi er sa vanlig her. Heime har vi kanskje 2 til 3 i lopet av et ar. Vi oppdager dem kanskje i preeklampsi stadiet og forloser dem tidligere. Men mange sier at det er vanligere her. Hvorfor? Jimissa forteller at det er vanligere i regntida enn i torketida. Men det er selvsagt bare noe han tror for det er lite vitenskap her.
Den som onsker a finne losningen pa denne medisinske gaten bor kanskje sette inn sin forskning i Afrika og ikke i Europa/USA. Indsidens (nye tilfeller) er nemlig ganske avgjorende nar man skal fa signifikante forskningsresultater.

Ingen kommentarer: